Proizvodnju priplodnih jaja smo počeli 1994 godine kupovinom roditeljskog jata od 500 koka i 50 petlova koje smo držali na svojoj farmi površine 120 m2. Dve godine kasnije smo kupili prvi inkubator kapaciteta 2500 jaja nedeljno i počeli proizvodnju  brojlerskih pilića.

Svake godine smo povećavali obim proizvodnje tako da  trenutno imamo roditeljsko jato od 32000 koka u eksploataciji i 8000 koka u odgoju. Eksploataciju roditeljskog jata sada vršimo na svojim farmama površine oko 6500 m2. Roditeljska jata su hibrida HUBBARD Flex i ROSS 308 a to su trenutno dva  najbolja hibrida na svetu.

PRIMARNA DELATNOST

Osnovna delatnost preduzeća ROBINS doo je uzgoj  živine i proizvodnja jednodnevnih tovnih pilića. Proizvodnja se odvija u 4 faze i to:

  • Odgoj roditeljskog jata
  • Proizvodnja priplodnih jaja na živinarskoj farmi
  • Inkubiranje jaja u inkubatorskoj stanici
  • Tov pilića

Proizvodnja i potrošnja mesa živine u svetu raste zbog svojih nutritivnih svojstava i konkurentne cene. To je namirnica sa visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem masti, što uvrštava ovaj prehrambeni artikal u dijetetske proizvode. Odlikuje se povoljnim aminokiselinskim sastavom i visokom probavljivošću.

Najveći proizvođač mesa živine je SAD sa 19,8 miliona tona u 2013. godini, dok je najveći izvoznik mesa živine u svetu Brazil sa 3,8 miliona tona. Slede ga SAD sa 3,7 miliona tona i 28 zemalja EU sa 1,3 miliona tona (OECD – FAO, 2014. Agricultural Outlook 2014 – 2023).

Procene pokazuju da se očekuje porast potrošnje mesa živine po glavi stanovnika u gotovo svim zemljama sveta. Na globalnom nivu se za narednih deset godina očekuje povećanje potrošnje mesa živine po glavi stanovnika za 12,8%.

Živinarstvo je grana stočarstva u kojoj se najbrže dolazi do profita, odnosno najbržeg obrta novca, ali se dešava i da zbog tržišnih okolnosti gazdinstva koja se bave ovom vrstom posla brzo propadnu. Na teritoriji Srbije ima oko 26 miliona primeraka živine, a najviše se gaji u Šumadiji i Vojvodini gde se ukupno nalazi oko 20 miliona primeraka.

Najbolji pokazatelj po kojem se meri potrošnja mesa živine u pojedinim zemljama je da se izračuna njegova potrošnja po glavi stanovnika.

Najviše mesa živine po glavi stanovnika se u 2013. Godini konzumiralo u SAD, 44,3 kg. Zatim sledi Malezija sa 43,1 kg, Brazil sa 40,6 kg i Australija 38,4 kg.

U Srbiji je potrošnju živinskog mesa po glavi oko 12  kg i u tom segmentu osetno zaostajemo u odnosu na potrošnju u Evropskoj uniji.

Svi ovi podaci, kako na globalnom tako i na tržištu Srbije i okolnih zemalja, nam ukazuju da postoji prostor za povećanje naše proizvodnje.  Sa gledišta pregrupisavanja proizvođača jednodnevnih pilića i velikih fabrika stočne hrane koje vrše tov brojlera povećanje proizvodnje postaje uslov opstanka na tržištu.

Download Preuzmite naš katalog / cenovnik